Kärleksmaskinen

  • Plats: Blackbox, Studio Acusticum
  • Datum: 2019-10-12
  • Tid: 18:00

Årets kammaropera bjuder på modernt tema och en spännande frågeställning; kan man skapa den perfekta partnern i form av en robot? Ja, det är frågan!

Vad händer med en människa när hon förälskar sig i en maskin? Vad händer med en robot om vi tillåter den att anta mänskliga drag? Ja, operakonstens förnyare – Piteå Kammaropera – bjuder på ett modernt tema med en erotisk underton och inslag från skräckgenren och en spännande frågeställning i höstens operapremiär Kärleksmaskinen; kan man verkligen skapa den perfekta partnern med hjälp av algoritmer? Och vad är perfekt, egentligen?

Här får vi möta Manda, en kvinna mitt i karriären, som får ett sensationellt erbjudande i form av en specialdesignad partner som går att programmera utifrån hennes önskningar och behov. Manda, som slits mellan att satsa allt på karriären och samtidigt hinna hitta kärleken, är inte längre van vid närhet … Så vad händer när drömmannen Ion väl är levererad och hon skrivit under på att robotens handlingar är på hennes eget ansvar, lever de ”happily ever after”? Eller ..?

Librettisten Sigrid Herrault och kompositören och pianisten Johan Ullén är teamet som tillsammans gått loss på människans förhållande till teknik och tillvarons mörka sidor som vi får möta i Kärleksmaskinen. Här bjuds vi på scenografi och kostym av Marcus Olson som hämtat inspiration från Sci-fi och modevärldens catwalks. Regissör är Mårten Forslund som regisserat flera produktioner för bl a Kungliga Operan. Ensemble Norrbotten NEO framför musiken.

Johan Ullén tonsättare 
Sigrid Herrault librettist 
Mårten Forslund regissör
Marcus Olson scenograf och kostymdesigner 
Sofie Anderson ljusdesign och turnétekniker 
Annika Öhlund maskör och perukmakare 

David Björkman dirigent
Ensemble Norrbotten NEO

Sångsolister:
Elisabeth Meyer (sopran) – Manda 
Conny Thimander (tenor) – Skarp 
Joa Helgesson (baryton) – Ion 
Katija Dragojevic (mezzosopran) – Tea

Pris: Från 200,00 sek