Himmelsk och jordisk kärlek

  • Plats: Stora Salen, Studio Acusticum
  • Datum: 2019-04-27
  • Tid: 16:00

Från kl. 15.15 serveras bubbel och snittar i foajén. Konsertintroduktion sker kl. 15.40

 

HIMMELSK OCH JORDISK KÄRLEK

 

Uruppförandet av Jan Sandströms jublande Psalm 87 (The singers shall be there) sätter fokus på musikens starka kraft för kärleken och livet. Sandströms a cappellaverk Surge, aquilo (Vakna upp, du nordanvind) används tonala symboler för kärlekens och konsten gränslöshet. I ett av den svenska körmusiken mest uttrycksfulla verk, Lars Johan Werles Canzone 126 di Francesco Petrarca, får vi beröras av en djupt sinnlig text. Den första kvinnliga poeten i historien, Sapfo (630 f. Kr.), har beskrivit den kvinnliga skönheten i Il giardino di Afrodite, tonsatt av Ildebrando Pizzetti. Örjan Fahlström har i Hammarskjöld suite för kör och orgel, skapat ett suggestiv verk med ett förtätat uttryck. Njut av skönheten i det dubbelköriga verket Hymne á Saint Martin av den lettiska tonsättaren Vaclovas Augustinas.

Mattias Wager
Mattias Wager är domkyrkoorganist i Storkyrkan (Stockholm) sedan 1 juli 2011. Han är internationellt verksam som konsertorganist och leder ofta master classes i orgelspel, gudstjänstspel och improvisation. Han har ett brett musikaliskt fokus där bland annat improvisation, spontant musicerande, tar stor plats. Mattias Wager är även ledamot i Kungl Musikaliska akademien.

S:t Jacobs Kammarkör
S:t Jacobs Kammarkör framträder regelbundet vid gudstjänster och konserter i S:t Jacobs Kyrka och Storkyrkan i centrala Stockholm, vilka båda är viktiga centra för kyrkomusik i Sverige. Körens dirigent sedan 35 år är domkyrkokantor Gary Graden. Kören hör till Europas toppskikt och har vunnit flera av de främsta körtävlingarna, bland annat European Grand Prix. S:t Jacobs Kammarkör turnerar regelbundet i Europa och har givit ut mer än 25 kritikerhyllade inspelningar.
Som dirigent på denna miniturné till Piteå och Luleå gästas kören av körnestorn och professorn Erik Westberg med ett varierat program och ett uruppförande av Jan Sandström.

Erik Westberg 
Erik Westberg föddes 1956 i Stockholm. Han studerade kördirigering för professor Eric Ericson vid Musikhögskolan i Stockholm. Där genomgick han mellan 1976–87 musiklärar-, körpedagog-, ensembleledar- och dirigentutbildningen. Erik har verkat som dirigent för en rad olika körer, i Sverige och internationellt. Han har erhållit en rad utmärkelser däribland Årets Körledare (1999) och Konungens medalj i Serafimerordens band (2006). Sedan 1990 har han varit verksam vid Musikhögskolan i Piteå.

Pris: Från 0,00 sek